Już 24 i 25 sierpnia na jasielskim Rynku odbędzie się wyjątkowe wydarzenie dla wszystkich miłośników serów i regionalnych smaków!
Podczas Festiwalu Karpackiego Sera będziecie mieli okazję:
- Spotkać producentów regionalnych serów i poznać tajniki ich produkcji.
- Spróbować tradycyjnych wyrobów serowarskich z Beskidów Sądeckiego i Niskiego, Podhala oraz innych części Karpat.
- Odkryć bogactwo smaków i aromatów, które doskonale komponują się z lokalnymi winami.
Festiwal odbędzie się podczas XVIII Międzynarodowych Dni Wina, co sprawia, że będzie to doskonała okazja do wymiany doświadczeń i wzajemnej inspiracji między winiarzami, serowarami i gośćmi festiwalu.
Nie przegapcie tej wyjątkowej okazji! Zapiszcie datę w kalendarzu i przyjdźcie na jasielski Rynek, aby wspólnie odkryć bogactwo karpackich smaków. Do zobaczenia w Jaśle!
Program wydarzenia:
24 sierpnia (sobota) 10:00 – 20:00
Prezentacja wystawców i serów na poszczególnych stoiskach, rozmowy o historii, pasji i serach
Konkurs dla publiczności na ulubiona serowarnię
13:00 Pokaz robienia sera podpuszczkowego na stoisku serowarni ZwierzOgród
Na scenie głównej:
18:00 „Pokochaj ser farmerski” – panel dyskusyjny
25 sierpnia (niedziela) 11:00 – 20:00
Prezentacja wystawców i serów na poszczególnych stoiskach, rozmowy o historii, pasji i serach
16:00 Pokaz robienia sera podpuszczkowego na stoisku serowarni ZwierzOgród
Ogłoszenie wyników konkursu dla publiczności na ulubioną serowarnię
Na scenie głównej:
14:00 „Produkty lokalne – sery i wino jako wizytówka kulinarna regionu” panel dyskusyjny
Wszystkie wydarzenia w ramach Festiwalu prowadzić będzie Bartosz Wilczyński – Promotor Kulinarny, ekspert
marketingowy wine&food, enolog i znawca serów. Doradca polskich winiarzy i serowarów. Juror w konkursach
winiarskich i serowarskich. Ekspert Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Dziennikarz winiarski i
kulinarny. Współtworzy Radio Kulinarne – pierwszy podcast winiarsko-kulinarny w Polsce.